
 

GOVERNMENT OF INDIA 

MINISTRY OF LABOUR AND EMPLOYMENT 

LOK SABHA 

UNSTARRED QUESTION NO. 208 

TO BE ANSWERED ON 25.04.2016 

 

UNCLAIMED AMOUNT OF EPF 

208. PROF. SAUGATA ROY: 

        SHRI N.K. PREMACHANDRAN: 

 

Will the Minister of LABOUR AND EMPLOYMENT be pleased to 

state: 

 

(a)whether the Government proposes to divert the unclaimed amount 

in EPF fund to any other welfare scheme and if so, the details 

thereof; 

(b)whether the Government has received representations regarding 

the unclaimed amount in the EPF fund for the welfare of EPF 

pensioners and if so, the details thereof and the action taken 

thereon; 

(c)whether the Government proposes to utilize the unclaimed amount 

in the EPF fund for the benefit of members of EPF scheme and if so, 

the details thereof; 

(d)whether the Government proposes to amend the law for diverting 

fund from EPF scheme for other schemes which do not come under 

the EPF and if so, the details thereof and the reasons therefor; and 

(e)whether the Government also proposes to introduce new scheme 

for skill development in youth and if so, the details thereof? 

  

ANSWER 

MINISTER OF STATE (IC) FOR LABOUR AND EMPLOYMENT 

(SHRI BANDARU DATTATREYA) 

 

(a): There is no unclaimed amount in Employees’ Provident Fund 

(EPF). However, as per para 72(6) of the Employees’ Provident Funds 

(EPF) Scheme, 1952, certain amounts are classified as ‘Inoperative 

Accounts’ in which contribution have not been received for 36 months 

continuously. All such Inoperative Accounts have, however, definite 

claimants.   

Contd..2/- 



::  2  :: 

 

    

The funds, as per para 53 of the EPF Scheme, 1952, cannot be 

expended for any purpose other than payment to individual members. 

 

              Ministry of Finance vide Notification No. G.S.R.322 (E) dated 

18.03.2016 has notified accounts of Employees’ Provident Fund as one 

of the schemes identified for transfer of unclaimed amounts. 

 

(b):        Representations are received from time to time in this regard. 

However, the EPF funds, as per para 53 of the EPF Scheme, 1952, 

cannot be expended for any purpose other than payment to individual 

members. 

 

(c):       No, Madam. 

 

(d):   Ministry of Finance vide Notification No. G.S.R.322 (E) dated 

18.03.2016 has notified accounts of Employees’ Provident Fund as one 

of the schemes identified for transfer of unclaimed amounts.   

 

(e):     The information is being collected and will be laid on the Table 

of the House. 

******* 


