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 UNSTARRED QUESTION NO. 2993 
 

TO BE ANSWERED ON MARCH 16, 2016  
 

GENERAL POWER OF ATTORNEY 
 

No. 2993        SHRIMATI RAMA DEVI: 
                         SHRI LAXMI NARAYAN YADAV: 
         

 

Will the Minister OF URBAN DEVELOPMENT be pleased to     
state: 

  

(a) whether the Government has approved general power of 
attorney and its legal status in Delhi for ownership right 
on private property;   

 

(b) if so, the details and the relevant rules thereof; and 
 

(c) if not, the purpose for which general power of attorney 
is used/authorised? 

                                
ANSWER 

THE MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF URBAN 
DEVELOPMENT 

(SHRI BABUL SUPRIYO) 
 

(a) to (c): No, Madam. However, Delhi Development Authority 
(DDA) has informed that for the properties allotted by them, 
conversion from leasehold to freehold is allowed on the basis 
of General Power of Attorney and associated Agreement to 
Sell. This is done where lessee/allottee has parted with the 
possession of the property, provided that,   
         

(i) application for conversion is made by a person 
holding power of attorney from the lessee/allottee to 
alienate(sell/transfer) the property and   

(ii) proof is given of possession of the property in favour 
of the person in whose name conversion is being 
sought. 
 

Further, where there are successive power of attorneys, 
conversion is allowed after verifying the factum of 
possession provided that the linkage of original 
lessee/allottee with the last power of attorney is established  
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and attested copies of power attorneys are submitted. In 
such cases, surcharge of 331/3% on the conversion fee is 
payable over and above the normal conversion charges 
applicable for regular lessee. 

 
The use of General Power Attorney is governed by the 
provisions under sections 32 & 33 of the Indian Registration 
Act, 1908. 
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