
GOVERNMENT OF INDIA 

MINISTRY OF LABOUR AND EMPLOYMENT 

LOK SABHA 

UNSTARRED QUESTION NO. 2543 

TO BE ANSWERED ON 14.03.2016 

 

WITHDRAW IN EPFO ACCOUNTS 

 

†2543. SHRI RAJAN VICHARE: 

 

Will the Minister of LABOUR AND EMPLOYMENT be pleased to 

state: 

 

(a) whether the Union Government proposes to formulate a policy in 

near future under which employees covered under Employees 

Provident Fund Organisation (EPFO) will be able to withdraw 75 per 

cent amount from provident fund till the age of 58 years; and 

(b) if so, the details thereof and if not, the reasons therefor? 

 

 ANSWER 

MINISTER OF STATE (IC) FOR LABOUR AND EMPLOYMENT 

(SHRI BANDARU DATTATREYA) 

 

(a) & (b):  A new paragraph 68-NNNN has been inserted in Employees’ 

Provident Funds (EPF) Scheme, 1952 vide Gazette Notification No. 

G.S.R.158 (E) dated 10
th

 February, 2016 which provides for payment to 

a member of the Scheme from his provident fund account not 

exceeding his own total contribution including interest thereon up to 

the date the payment has been authorized on ceasing to be an 

employee in any establishment to which the Employees’ Provident 

Funds & Miscellaneous Provisions (EPF & MP) Act, 1952 applies.  

The member making an application for withdrawal under 

paragraph 68-NNNN (1) of EPF Scheme,1952 shall not be employed in 

any factory or other establishment, to which the Act applies, for a 

continuous period of not less than two months immediately preceding 

the date on which such application is made. 

Provided that the requirement of two months’ period shall 

not apply in cases of female members resigning from the services of 

the establishment for the purpose of getting married or on account of 

pregnancy or child birth. 

******* 


