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GPF ACCOUNT NUMBER 

 

†2339. KUNWAR SARVESH KUMAR: 

 

Will the Minister of LABOUR AND EMPLOYMENT be pleased to 

state: 

(a)whether the Employees Provident Fund Organisation (EPFO) has 

made it mandatory for employees to furnish the bank account 

number and IFS Code of the branch of their employees; 

(b)whether the EPFO proposes to allot General Provident Fund (GPF) 

Account Number and make payment to contributors; and 

(c)if so, whether the GPF is likely to benefit about 417 crore 

contributors immensely and if so, the details thereof? 

ANSWER 

 

MINISTER OF STATE (IC) FOR LABOUR AND EMPLOYMENT 

(SHRI BANDARU DATTATREYA) 

 

(a): As per para 68-O of the Employees’ Provident Funds Scheme, 

1952, payment of withdrawal or advance is made through postal 

money order, deposit in payee’s bank account or through the 

employer.  

In case the employee opts for payment through deposit in his 

account, the payment is made electronically through Reserve Bank of 

India operated National Electronic Funds Transfer (NEFT). The bank 

account number and Indian Financial System Code (IFSC) are the pre-

requisites for such a transaction. 

(b): Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) does not allot 

General Provident Fund (GPF) account number. However, EPFO has 

allotted a unique Universal Account Number (UAN) to its members for 

portability and for consolidation of all previous accounts. 

(c): Does not arise in view of reply to part (b) of the Question above. 
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