
GOVERNMENT OF INDIA
MINISTRY OF EDUCATION

DEPARTMENT OF SCHOOL EDUCATION & LITERACY

LOK SABHA
UNSTARRED QUESTION NO. 4278

TO BE ANSWERED ON 22NDMARCH, 2021

Art education teachers

†4278. SHRI SUKHBIR SINGH JAUNAPURIA:

Will the Minister of EDUCATION be pleased to state:

(a) whether it is mandatory for the art education teachers(painting, music) to possess B.Ed and

BSTC (DLD) degrees and if so, the details thereof including standard norm including all those

eligibility rules alongwith the number of such teachers, category-wise;

(b) whether it is necessary for the degree, diploma holder candidates applying for the post of

teachers of compulsory arts education upto class 10 to have B.Ed, B.S.T.C. degree;

(c) whether it is necessary for the degree, diploma holder candidates compulsory education

(painting, music) to have B.ED, B.S.T.T.C degree;

(d) if so, the details thereof;

(e) whether the Government proposes to fix minimum qualifications for compulsory Art

education and work experience education teachers upto class 10th; and

(f) if so, the details thereof?

A N S W E R

MINISTER OF EDUCATION

(SHRI RAMESH POKHRIYAL ‘NISHANK’)

(a) to (e) : National Council for Teacher Education (NCTE) has not prescribed minimum

qualifications for the Art Education Teachers. Till such time the NCTE lays down the minimum

qualification in respect of such teachers, as per para 5 (b) of the NCTE Notification dated 29th July,

2011 the minimum qualifications for a person to be eligible for appointment as a teacher of Art

Education, Craft Education, Home Science, Work Education, etc., the existing eligibility norms

prescribed by the State Governments and other school management shall be applicable.

(f) : Does not arise.
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