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RCM TAX 

 

*379. SHRI RAMDAS C. TADAS:  

Will the Minister of FINANCE be pleased to state:  

(a) whether the Reverse Charge Mechanism (RCM) Tax has to be paid in the same 

month when cotton is purchased from the farmers under Section 9 (4) of the Central 

Goods and Services Tax Act, 2017;  

(b) if so, whether the traders find/face problems in purchase of cotton due to a large 

amount required to be deposited by them under RCM Tax;  

(c) whether provision can be made for a card for payment of RCM at the time of filing 

GST in reference to the cotton like other items; and  

(d) if so, the details thereof? 

 

ANSWER 
 

 

MINISTER OF FINANCE 

SHRIMATI NIRMALA SITHARAMAN 

 

(a), (b), (c), and (d): A statement is placed on the Table of the House. 

 
******  



 

STATEMENT REFERRED TO IN REPLY TO THE LOKSABHA STARRED QUESTION 

NO.379 RAISED BY SHRI RAMDAS C TADAS FOR 22ND MARCH, 2021 FOR RCM 

TAX 

 

(a): Yes sir, the tax under reverse charge mechanism is required to be paid in the 

same return period in which purchase of item attracting Reverse Charge has been 

made. 

 

(b): Certain representations have been received from trade, who are buying cotton 

from farmers, mostly ginning units, highlighting the problem of capital blockage faced by 

them in purchase of raw cotton from agriculturist, on which tax is to be paid on Reverse 

Charge basis. 

 

(c) & (d): Section 49 of the CGST Act, 2017 provides for payment of GST using 

credit or debit cards. 

 

 

******* 

 


