
GOVERNMENT OF INDIA 
MINISTRY OF HOUSING AND URBAN AFFAIRS 

LOK SABHA 
UNSTARRED QUESTION NO. 715 

TO BE ANSWERED ON FEBRUARY 06, 2020 

GUIDELINES FOR RETENTION OF GOVERNMENT ACCOMMODATION 

No. 715.        SHRI UPENDRA SINGH RAWAT: 

      Will the Minister of HOUSING AND URBAN AFFAIRS be pleased to    
state: 

 
(a) whether the employees of autonomous organisations have to 

vacate their Government accommodations on taking up 
assignment in the personal staff of Hon’ble Ministers etc. and 
face difficulty in retaining their accommodation once they 
repatriate to their parent office; 

 

(b)  if so, the details thereof; and 
 

(c) whether the Government proposes to work on some guidelines 
applicable to all organisations regarding retention of the 
Government accommodation in such cases and if so, the details 
thereof? 

ANSWER 

THE MINISTER OF STATE (INDEPENDENT CHARGE) OF THE  
MINISTRY OF HOUSING AND URBAN AFFAIRS 

 

(SHRI HARDEEP SINGH PURI) 

(a)  & (b): The officers who are appointed in the personal staff of 
any Minister are allotted accommodation under Rule 33 of 
Central Government General Pool Residential Accommodation 
(CGGPRA) Rules, 2017, if they do not already have a GPRA 
accommodation. Otherwise they are entitled to retain their 
accommodation on appointment in personal staff of a Minister. 
On completion of their tenure with the Minister and on their 
repatriation to their parent Department, they may retain the 
accommodation if they are entitled for allotment of GPRA 
accommodation. In other cases, they may retain the 
accommodation for a period as allowed in Rule 40 of CGGPRA 
Rules, 2017 which is available on Directorate’s website i.e 
www.estates.gov.in. 

 

  (c): There are already CGGPRA Rules, 2017 which prescribe period 
of retention under different circumstances for Central 
Government employees. There is no other proposal under 
consideration. 

****** 


