
 

 

GOVERNMENT OF INDIA 
MINISTRY OF HOME AFFAIRS 

 

LOK SABHA 
UNSTARRED QUESTION NO. 1974 

 

TO BE ANSWERED ON THE 3RD MARCH, 2020/PHALGUNA 13, 1941 (SAKA) 
 

PERSONAL USE OF NATIONAL FLAG 
 

1974.  SHRI GOPAL CHINNAYA SHETTY: 
 

Will the Minister of HOME AFFAIRS be pleased to state:  
 

(a) whether the Government has taken any steps to restrict the personal use of 
National Flag by any political, regional or national parties in displaying their 
election symbols in the middle or any other part of the National Flag; 
 

(b) if so, the details thereof; 
 

(c) the time by which the Prevention of Insults to National Honour Act, 1971 is 
likely to be amended in this regard; and 
 

(d) if not, the reasons therefor? 
 
ANSWER 
 
MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF HOME AFFAIRS 
(SHRI NITYANAND RAI) 

(a)  to (d):  The use/display/hoisting of the Indian National Flag is regulated by the 

Flag Code of India, 2002 and the Prevention of Insults to National Honour Act, 

1971. The act of disrespect of National Flag is punishable under Section 2 of the 

Prevention of Insults to National Honour Act, 1971. Further, no proposal for 

amendment in the Prevention of Insults to National Honour Act, 1971 is under 

consideration of the Ministry of Home Affairs as the existing provisions of the Act 

are considered adequate.  
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