
GOVERNMENT OF INDIA 
MINISTRY OF HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT 

DEPARTMENT OF SCHOOL EDUCATION & LITERACY 
 

LOK SABHA 
 

UNSTARRED QUESTION No. 2249 
TO BE ANSWERED ON 02.12.2019 

 
Reservation Rules for Schools 

 
†2249. SHRI SADASHIV KISAN LOKHANDE:  
 

Will the Minister of HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT be pleased to state:  
 
(a) whether the Central Board of Secondary Education (CBSE) does not have any 

clause for Scheduled Caste, Scheduled Tribe and Other Backward Caste quota 
in its school affiliation rules;  

 
(b) if so, the reasons therefor; and  
 
(c) the details of the mechanism in place for compliance of reservation quota rules? 

 
ANSWER 

MINISTER OF HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT 
(SHRI RAMESH POKHRIYAL ‘NISHANK’) 

 
(a) to (c): The Central Board of Secondary Education has informed that the Board is an 

examination conducting body and affiliates schools for the purpose of certification of 

students at the end of Class X and Class XII course on fulfillment of various norms 

prescribed in the affiliation Bye- Laws of the Board.  The admission to schools is not 

within the purview of Board mandate. 

 

As per clause 2.4.5 of Affiliation Bye-Laws, 2018, the admission in the school 

affiliated to the CBSE shall be made without any distinction of gender, disability, region, 

race, caste, creed and place of birth, etc.  

 

Reservation, if any, is governed by the applicable Education Act/ Rules of the 

appropriate Government. 

***** 


