
 

GOVERNMENT OF INDIA 

MINISTRY OF LABOUR AND EMPLOYMENT 

LOK SABHA 

UNSTARRED QUESTION NO. 612 

TO BE ANSWERED ON 24.07.2023 
 

UNIFIED PORTAL OF EPFO FOR HIGHER PENSION 
 

612.  DR. VISHNU PRASAD M.K.:  

SHRI T.R.V.S. RAMESH: 
 

  Will the Minister of LABOUR AND EMPLOYMENT be pleased to 

state: 
 

(a)whether the Government has taken note of criticism against 

unfeasible requirements and complex process in the unified portal 

rolled out by EPFO for submission of joint options for higher 

pension; 

(b)whether the Supreme Court judgement has not prescribed for 

submission of any other documents, but fresh joint option, if so, 

the details thereof; 

(c)whether the Government permit EPF pensioners for offline 

submission of joint option directly, without insisting on any other 

documents, if so, the details thereof;  

(d)whether the Government would withdraw the stipulation in portal 

to upload proof of joint option purported to be given while starting 

higher contribution on actual salary as per Para 26(6) of EPF 

Scheme; and  

(e)if so, the details thereof and if not, the reasons therefor? 

 

ANSWER 
 

MINISTER OF STATE FOR LABOUR AND EMPLOYMENT 

(SHRI RAMESWAR TELI) 

 

(a) to (e): The process in unified portal for submission of joint 

options for higher pension is simple and easy to understand and 

contains simple requirements as per provisions of Employees’ 

Provident Fund (EPF) Scheme, 1952, Employees’ Pension Scheme 

(EPS), 1995 and judgment of the Hon'ble Supreme Court dated 

04.11.2022 in SLP (C) No. 8658-8659 of 2019. For convenience of 

members and pensioners, Employees’ Provident Fund Organisation 

(EPFO) has directed its field offices located all over India for assisting 

the applicants in filing these online forms. 
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Online option forms contains simple requirements in 

accordance with aforesaid judgment of Hon'ble Supreme Court dated 

04.11.2022, EPF Scheme, 1952 and EPS, 1995. 

 

The joint option under paragraph 26(6) of EPF Scheme, 1952 

is not a new requirement and predates the EPS, 1995. It was required 

as per the Scheme provisions and direction of Hon’ble Supreme Court.  

 

However, upload of proof in respect of the joint option 

under para 26(6) of EPF Scheme, 1952, is not mandatory and to 

facilitate the applicants for pension on higher wages, instructions 

have been issued by EPFO that the same can be filed any time prior 

to grant of pension wherever the due contributions and 

administrative charges have been fully remitted to EPFO under Para 

26(6) of the EPF Scheme, 1952. 

 

****** 

 

 


