
GOVERNMENT OF INDIA 

MINISTRY OF RAILWAYS 

 

LOK SABHA 

UNSTARRED QUESTION NO. 5378 

TO BE ANSWERED ON 05.04.2023 

 

COURSE COMPLETED APPRENTICE ACT 

 

5378.  SHRIMATI RAKSHA NIKHIL KHADSE: 

 SHRI MANOJ KOTAK: 

           

Will the Minister of RAILWAYS be pleased to state: 

 

(a) whether the Government has proposed and issued guidelines to give 

weightage for the National Apprentice Certificate (NAC) holders from the 

National Council for Vocational Training (NCVT) to be added in the CBT 

marks obtained for recruitment in Railways for the Course Completed 

Apprentices Act candidates (CCAAs);  

(b) if so, the details thereof;  

(c) whether marks obtained in NCVT examination of CCAAS shall be given 

due weightage after conducting CBT for their entry through open 

recruitment in the 20 percent quota fixed for them; 

(d) if so, whether the aforesaid has been incorporated in the guidelines for 

preparation of final merit list in the direct recruitment; and 

(e) if so, the complete details thereof? 

 

ANSWER 

 

MINISTER OF RAILWAYS, COMMUNICATIONS AND  

ELECTRONICS & INFORMATION TECHNOLOGY 

 

(SHRI ASHWINI VAISHNAW) 

 

(a) to (e):  A Statement is laid on the Table of the House. 

 

***** 



 

STATEMENT REFERRED TO IN REPLY TO PARTS (a) TO (e) OF UNSTARRED 

QUESTION NO. 5378 BY SHRIMATI RAKSHA NIKHIL KHADSE AND SHRI 

MANOJ KOTAK TO BE ANSWERED IN LOK SABHA ON 05.04.2023 

REGARDING COURSE COMPLETED APPRENTICE ACT 

(a) to (c) Yes, Sir. In line with provisions contained under Section 22 of 

Apprentice Act, instructions have been issued vide Board’s letter dated 

13.04.2022 to give due weightage to Course Completed Act Apprentices 

(CCAAs) trained in Railway establishments and having National 

Apprenticeship Certificate (NAC) from NCVT (National Council for 

Vocational Training) such that one third of the marks in preparation of the 

final-merit list after conduct of CBT shall be based on marks obtained in 

their NCVT examination. They shall, however, be eligible for empanelment 

only after document verification and qualifying medical standards for the 

post. 

 (d) and (e)  Yes, Sir. The aforesaid has been incorporated in the 

guidelines issued for the preparation of final merit list. A Corrigendum and 

Amendment No.5 to Centralised Employment Notice (CEN) No.RRC-01/2019 

was published on the official websites of Railway Recruitment Boards 

(RRBs) to this effect. 

***** 

 


