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MINISTRY OF WOMEN AND CHILD DEVELOPMENT 

  
LOK SABHA 

UNSTARRED QUESTION NO. 5021 

TO BE ANSWERED ON 31.03.2023 

  
MATERNITY LEAVE TO MOTHER 

  
  
5021. SHRI GAURAV GOGOI: 
   

Will the Minister of WOMEN AND CHILD DEVELOPMENT be pleased to state: 
 

(a) whether employers of working women (other than Union Government female 
employees) are obligated to provide the whole maternity leave to the mother in case 
of neonatal death; 

(b) if so, the details thereof; and 

(c) if not, the reasons therefor? 
  
  

ANSWER 
   

MINISTER OF WOMEN AND CHILD DEVELOPMENT 

(SHRIMATI SMRITI ZUBIN IRANI) 
  
(a) to (c):  The Maternity Benefit Act, 1961, as amended in 2017, provides inter-alia for paid 
maternity leave to women workers and crèche facility by all the establishments, whether 
organized or un-organized. It is applicable to all women employees in any capacity, 
irrespective of their employment status whether working on regular or contractual basis.   
  
As per the Act, every woman is entitled to, and her employer is liable for, maternity benefit of 
twenty-six weeks, of which not more than eight weeks shall precede the date of her expected 
delivery; provided that the maximum period entitled to maternity benefit by woman having 
two or more than two surviving children shall be twelve weeks, of which not more than six 
weeks shall precede the date of her expected delivery. Twelve weeks paid maternity leave is 
also available for adopting mothers and commissioning mothers. The Act also provides that 
in case of miscarriage or medical termination of pregnancy, a woman shall, on production of 
such proof, as may be prescribed, be entitled to leave with wages at the rate of maternity 
benefit, for a period of six weeks immediately following the day of her miscarriage or the 
medical termination of pregnancy. Further, the Act also provides that a woman suffering from 
illness arising out of pregnancy, delivery, pre-mature birth of a child, miscarriage, medical 
termination of pregnancy or tubectomy operation shall, on production of such proof, as may 
be prescribed, be entitled, in addition to the period of absence allowed to her under Section-
6 or under Section-9, as the case may be, to leave with wages at the rate of maternity benefit 
for a maximum period of one month.  
  
The implementation of the Act lies with the Central Government or the State Government, 
within their respective jurisdiction, as appropriate Government. Advisories are issued by 
Ministry of Labour and Employment to State Governments from time to time for strict 
enforcement and compliance of the provision of the Act.    
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