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STATUTORY AUDITORS 
 

QUESTION 
 

1756.     SHRI VELUSAMY P.:     
 

          Will the Minister of CORPORATE AFFAIRS be pleased to state: 
 

(a)     whether the Government is having any proposal to ban statutory 

auditors from taking up non-audit work on public interested companies; 
 

(b)      if so, the details thereof; 
 

(c) whether the Government is having any proposal to implement 

joint-audit for all companies; 
 

(d) if so, whether the Government has invited comments/opinions 

from Institute of Chartered Accountants in this regard; and 
 

(e)      if so, the details thereof and if not, the reasons therefor? 
 

ANSWER 
 

THE MINISTER OF STATE (INDEPENDENT CHARGE) OF THE MINISTRY 

OF STATISTICS AND PROGRAMME IMPLEMENTATION; MINISTER OF 

STATE (INDEPENDENT CHARGE) OF THE MINISTRY OF PLANNING; AND 

MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF CORPORATE AFFAIRS. 
 

(RAO INDERJIT SINGH) 
 

(a) to (e):     Pursuant to the Section 144 of the Companies Act, 2013 

(Act) [Auditor not to render certain services], auditors are not allowed 

to provide certain non-audit services to the company or its holding 

company or subsidiary company. Section 139(3) of the Act allows the 

members of a company to resolve to provide that the audit shall be 

conducted by more than one auditor.  
 

The Company Law Committee in its Report (2022) has given certain 

recommendations on these issues, on which public comments were 

invited. The Institute of Chartered Accountants of India has provided 

comments on the recommendations.  

****** 


