
GOVERNMENT OF INDIA 

MINISTRY OF LABOUR AND EMPLOYMENT 

 

LOK SABHA 

 

STARRED QUESTION NO. 66 

TO BE ANSWERED ON 23.07.2018 

 

EMPLOYEES’ PROVIDENT FUND SCHEME 

 

*66. SHRI SATAV RAJEEV: 

        DR. HEENA VIJAYKUMAR GAVIT: 

 

Will the Minister of LABOUR AND EMPLOYMENT be pleased to 

state: 

 

(a)the quantum of fund a subscriber of Employees’ Provident Fund 

(EPF) Scheme can withdraw in case of unemployment; 

(b)whether EPFO has made changes in the rules in respect of 

withdrawal for the subscribers who are unemployed; 

(c)if so, the details thereof along with the benefits that the 

unemployed subscriber gets out of these changed rules; 

(d)the time by which the new rules are likely to be made applicable; 

and 

(e)whether the Government has restricted the withdrawal of 

employer’s contribution from the EPF before the age of 58, if so, the 

details thereof and the likely effects of the said decision on the 

workers working in private factories and who have enrolled 

themselves in EPF Scheme along with the corrective steps taken by 

the Government in this regard? 

 

ANSWER 

 

MINISTER OF STATE (IC) FOR LABOUR AND EMPLOYMENT 

(SHRI SANTOSH KUMAR GANGWAR) 

 

(a) to (e): A statement is laid on the Table of the House. 

 

*                                            ******** 

  



STATEMENT REFERRED TO IN REPLY TO PARTS (a) TO (e) OF LOK 

SABHA STARRED QUESTION NO. 66 TO BE ANSWERED ON 23.07.2018 

BY SHRI SATAV RAJEEV AND DR. HEENA VIJAYKUMAR GAVIT 

REGARDING EMPLOYEES’ PROVIDENT FUND SCHEME.  

 

 

(a)    Paragraph 69(2) of Employees’ Provident Funds (EPF) Scheme, 

1952 enables a member to withdraw the full amount standing to his 

credit in the Fund on ceasing to be an employee in an establishment 

for a continuous period of two months immediately preceding the date 

on which he makes an application for withdrawal.  The requirement of 

two months waiting period shall not, however, apply in cases of female 

members resigning from the services of the establishment for the 

purpose of getting married.  

 

(b) & (c)   The Central Board of Trustees (CBT), Employees’ Provident 

Fund (EPF) in its 222
nd

 meeting held on 26.06.2018 has considered a 

proposal for insertion of paragraph 68HH in EPF Scheme, 1952 to 

enable a member who is no longer in employment for a continuous 

period of one month, to avail 75 per cent of the total fund standing to 

his credit.  

 

(d) A gazette notification amending the EPF Scheme, 1952 for giving 

effect to the above proposal is yet to be issued.  

 

(e) No, Madam.  

 

******* 

 


