GOVERNMENT OF INDIA
MINISTRY OF CIVIL AVIATION
LOK SABHA
UNSTARRED QUESTION NO. : 2107
(To be answered on the 8t8 March 2018)

Use of Mobile Phones in Flights

2107. SHRI PRABHAKAR REDDY KOTHA
SHRI Y.S. AVINASH REDDY

Will the Minister of CIVIL AVIATION
otoR fvroror 350 be pleased to state:-

(a) whether the Government is planning to grant permission to use mobile

phones in the flights;
(b) if so, the details thereof; and .
(c) the time by which this would come into force?

ANSWER

Minister of State in the Ministry of CIVIL AVIATION
IR feiaToTer 3IerT 3 35wt (Shri Jayant Sinha)

(a) to (¢) There is no such proposal with this Ministry. However, Rule 29B of
Aircraft Rules 1937 regulates the use of portable electronic devices, including
mobile phones, which inter-alia states that Pilot-in-Command may permit the
use of cellular telephone by the passengers of a flight after the aircraft has
landed and cleared active runway, except when the landing takes place in low
visibility conditions. Further, Civil Aviation Requirements Section-5, Series-
X, Part-I permits the use of mobile/cellular phone in non-transmitting mode
i.e. Flight/Airplane mode during flight.
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