
GOVERNMENT OF INDIA 

MINISTRY OF LABOUR AND EMPLOYMENT 

 

LOK SABHA 

 

STARRED QUESTION NO. 5 

TO BE ANSWERED ON 17.07.2017 

 

WITHDRAWAL OF EPFO FUND FOR HOUSING 

*5. DR. P. VENUGOPAL:  

Will the Minister of LABOUR AND EMPLOYMENT be pleased to 

state:  

(a)whether the Government proposes to amend the Employees' 

Provident Fund (EPF) scheme to enable around 4 crore members of 

Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) to withdraw upto 

90 per cent of their funds for buying houses and if so, the details 

thereof; 

 (b)whether the said amendment would also allow the EPFO 

subscribers to use their EPF for paying monthly instalments of home 

loans and if so, the details thereof; and  

(c)whether under the proposed provision in the EPF scheme, the 

subscribers would have to form a co-operative society with at least 

10 members to avail the facility and if so, the details thereof?   

ANSWER 

 

MINISTER OF STATE (IC) FOR LABOUR AND EMPLOYMENT 

(SHRI BANDARU DATTATREYA) 

 

(a) to (c): A statement is laid on the Table of the House. 

 

*                                                          ****** 

  



STATEMENT REFERRED TO IN REPLY TO PARTS (a) TO (c) OF LOK SABHA STARRED 

QUESTION NO. 5 TO BE ANSWERED ON 17.07.2017 BY DR. P. VENUGOPAL REGARDING 

WITHDRAWAL OF EPFO FUND FOR HOUSING. 

 

(a) to (c) The Government vide Notification No. G.S.R.351 (E) dated 12th April, 2017 has 

inserted a paragraph 68BD in Employees’ Provident Funds (EPF) Scheme, 1952 for withdrawal 

from the Employees’ Provident Fund (EPF) for purchasing dwelling house or flat or construction 

of a dwelling house.  

 

The withdrawal amount from the Provident Fund shall not exceed ninety per cent of the 

employer’s share of contribution and interest thereon and employee’s share of contribution and 

interest thereon.  

 

The Scheme envisages that a member can authorise monthly installment for the 

repayment, wholly or partly, of any outstanding principal or interest of a loan obtained in the 

name of the member or spouse of the member or jointly by the member and the spouse. 

 

The payment can be made on behalf of the member to a housing agency or primary 

lending agency or bank concerned, etc.  

 

The subscriber should be a member of a cooperative society or a society registered for 

housing purpose under any law for the time being in force and such society has at least ten 

members of the Fund. 

 

****** 


