
 

 

GOVERNMENT OF INDIA 

MINISTRY OF HOME AFFAIRS 

 

LOK SABHA 

STARRED QUESTION NO. *236 

 

 TO BE ANSWERED ON THE 01ST AUGUST, 2017 / SHRAVANA 10, 1939 (SAKA) 

 

   ASSEMBLY SEATS IN ANDHRA PRADESH AND TELANGANA 

 

 *236. SHRI M. MURALI MOHAN: 

   SHRI PRABHAKAR REDDY KOTHA: 

 

Will the Minister of HOME AFFAIRS be pleased to state:    

 

(a) whether the Government is considering to enhance the number of Assembly 

seats in Andhra Pradesh and Telangana under Section 26(1) of the Andhra 

Pradesh Re-organisation Act and if so, the details thereof; 

 

(b) whether the Government proposes to amend the said Act in this regard and if 

so, the details thereof; 

 

(c) whether the Government is contemplating to introduce a Bill for amending 

Article 170 of the Constitution; 

 

(d) if so, the details thereof and the reasons therefor; and 

 

(e) the details of the constraints, if any, in increasing the Assembly seats in 

Andhra Pradesh and Telangana and the steps taken by the Government in this 

regard? 

 

ANSWER 

 

MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF HOME AFFAIRS 

(SHRI HANSRAJ GANGARAM AHIR) 

 

(a) to (e) :  A Statement is laid on the table of the House. 

 

 

 

 

 



 

 

--2-- 

STATEMENT IN REPLY TO LOK SABHA STARRED QUESTION NO. *236 FOR 

ANSWER ON 01.08.2017 

(a) to (e):  Section 26(1) of the A.P. Reorganisation Act, 2014 inter-alia states 

that “Subject to the provisions contained in article 170 of the Constitution and 

without prejudice to section 15 of this Act, the number of seats in the 

Legislative Assembly of the successor States of Andhra Pradesh and Telangana 

shall be increased from 175 and 119 to 225 and 153, respectively,….”.  This 

issue was taken up with the Ministry of Law & Justice, who had sought the 

opinion of Ld. Attorney General. He had opined that as per Article 170(3) of the 

Constitution, the total number of seats in the Assembly of each State shall not 

be readjusted till after the first Census is published post the year 2026. 

Therefore, unless and until Article 170 is amended to bring up in line with 

Section 26, the increase in the number of seats cannot be given effect. 

****** 


