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UNSTARRED QUESTION NO.2458 

TO BE ANSWERED ON 16.03.2017 

 

SALE OF SURPLUS POWER 

 

2458.  SHRI HUKUM SINGH: 

 

 Will the Minister of POWER 

be pleased to state: 

 

(a)  whether the Government has proposed immediate implementation of a 

policy allowing public sector power generators like NTPC to sell surplus power on 

exchanges without waiting for permission from the State Governments; 

 

(b)  if so, the details thereof; and 

 

(c) the view of States in this regard? 

 

A N S W E R 

 

THE MINISTER OF STATE (INDEPENDENT CHARGE) FOR POWER,  

COAL, NEW & RENEWABLE ENERGY AND MINES 

 

( SHRI  PIYUSH GOYAL ) 

 

(a) to (c) :  Under Section 3 of Electricity Act, 2003, Ministry of Power has  

issued revised Tariff Policy on 28.01.2016 which describes the methodology for 

sale of Surplus Power. Para 6.2 (1) of this policy inter-alia states as under: 

 

"Notwithstanding any provision contained in the Power Purchase 

Agreement (PPA), in order to ensure better utilization of un-

requisitioned generating capacity of generating stations, based on 

regulated tariff under Section 62 of the Electricity Act 2003, the 

procurer shall communicate, at least twenty four hours before 00.00 

hours of the day when the power and quantum thereof is not 

requisitioned by it enabling the generating stations to sell the same 

in the market in consonance with laid down policy of Central 

Government in this regard. The developer and the procurers signing 

the PPA would share the gains realized from sale, if any, of such un-

requisitioned power in market in the ratio of 50:50, if not already 

provided in the PPA. Such gain will be calculated as the difference 

between selling price of such power and fuel charge. It should, 

however, be ensured that such merchant sale does not result in 

adverse impact on the original beneficiary(ies) including in the form 

of higher average energy charge vis-à-vis the energy charge payable 

without the merchant sale. For the projects under section 63 of the 

Act, the methodology for such sale may be decided by the 

Appropriate Commission on mutually agreed terms between procurer 

and generator or unless already specified in the PPA." 
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