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CONTRIBUTION TO POLITICAL PARTIES 

 

                                                    QUESTION 

 

4921.  SHRI RAGHAV LAKHANPAL: 

 

Will the Minister of CORPORATE AFFAIRS                        कारपोरेट कार्य मंत्री    
be pleased to state: 

 

(a)  the details of amount that a company can contribute to a political 

party as per the existing provisions of the law and other statutory 

directions of the Government along with the time by when these 

provisions were enacted and last amended; 

(b)   whether the Government proposes to review the law with regard to 

political donations by corporate bodies; and 

(c) the details of provisions in laws by which the foreign companies are 

permitted to make donations to political parties in the country along 

with the list of such companies during the last three years and the 

current year? 

 

ANSWER 

THE MINISTER OF STATE    (SHRI ARJUN RAM MEGHWAL) 

IN THE MINISTRY OF CORPORATE AFFAIRS     (श्री अर्जुन राम मेघवाल)     
कारपोरेट कारु् मंत्रालर् में राज्र् मंत्री                                        

(a) to (c):- Contributions to political parties are governed by Section 182 

of the Companies Act, 2013.  A company that is not a Government 

company and which is in existence for at least last three financial years 

may contribute up to 7.5% of its average net profits during the last three 

years to a political party/parties registered under the representation of 

Peoples Act, 1951.  This is subject to further elaborations, disclosures 

and restrictions in the said section.  A company can also make 

contributions within the above limits and restrictions to ‘Electoral Trust 



Companies’ and reflect these contributions in their books of accounts.    

The provisions of Section 182 are not applicable to foreign companies. 

******* 

 


