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Retention of Birth Certificate by Schools 

4145. SHRI S.P. MUDDAHANUME GOWDA:  

Will the Minister of HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT be pleased to state:  

(a) whether the Government has issued any instructions/directions/guidelines to the 
schools wherein they have been asked to keep original copy of the birth certificate at the 
time of admission of a child in KG, Nursery, class first etc. and not to return the 
certificate even at the time of leaving the school;  

(b) if so, the details thereof and the reasons therefor; and  

(c) if not, the steps taken by the Government to ensure that the parents could get back 
original birth certificates of their children from schools? 

ANSWER 
MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT 

(SHRI UPENDRA KUSHWAHA) 
 

(a)  to (c): Central Board of Secondary Education (CBSE) has framed rules in its 
Examination Bye-Laws for admission to elementary education, the age of a child shall be 
determined on the basis of the birth certificate issued in accordance with the provisions 
of the Births, Deaths and Marriages Registration Act,1886 or on the basis of such other 
documents, as may be prescribed, as stipulated in section 14(1) of the Right of Children 
to Free and Compulsory Education Act 2009. Schools may retain the Birth Certificate till 
such time it is required for verification purpose and return to the parents once the 
verification process is complete. Education being in the concurrent list of the 
constitution, majority of schools come under the administrative control of respective 
State Governments and it is for them to instruct Schools with regard to return the 
original birth certificate to the parents. 
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