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(SAKA) 

 

MONITORING OF FOREIGN FUNDED NGOs 

 

*97.  SHRI A. ARUNMOZHITHEVAN: 

 

Will the Minister of HOME AFFAIRS be pleased to state:  

 

(a) the mechanism in place to monitor and regulate Non- Governmental 

Organizations (NGOs) receiving foreign remittance/ assistance/grants; 

 

(b) whether the Government is considering to further tighten the 

monitoring of foreign funded Non-Governmental Organisations and if so, 

the details thereof; and 

 

(c) whether the Government is also considering to make it mandatory for 

NGOs to have accounts only in banks with core banking facilities and if 

so, the details thereof? 

 

ANSWER 

 

MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF HOME AFFAIRS 

(SHRI KIREN RIJIJU) 

 

(a) to (c): A Statement is laid on the Table of the House. 
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STATEMENT REFFERED TO IN REPLY TO THE LOK SABHA STARRED 

QUESTION NO.*97 FOR 22.11.2016. 

 

(a): The receipt and utilization of foreign contribution is regulated under 

the provisions of the Foreign contribution Regulation act, 2010 and the 

Foreign Contribution Regulation Rules, 2011. 

 

(b): No Madam. 

 

(c): As per Section 17 of the Act, every person who has been granted a 

certificate or given Prior Permission under Section 12 shall receive 

foreign contribution in a single designated account only through such one 

of the branches of a bank as he may specify in the application for grant of 

certificate.  However, such person may open one or more accounts in one 

or more banks for utilizing the foreign contribution received by him.  Bank 

for this purpose, means a banking company as referred to in clause (c) of 

Section 5 of the Banking Regulation Act, 1949 (10 of 1949). 

 

******** 


