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TAX LIABILITY ON HAIRCUTS 

QUESTION 

856. Shri Sanjeev Arora: 
           
Will the Minister of CORPORATE AFFAIRS be pleased to state: 

whether in case of companies, that are resolved as per provisions of Insolvency and Bankruptcy Code 
2016, would be liable to pay tax on the haircuts taken by banks, financial institutions and other 
creditors? 
 

ANSWER 
 

MINISTER OF STATE OF THE MINISTRY OF CORPORATE AFFAIRS AND MINISTRY 
OF ROAD TRANSPORT AND HIGHWAYS 

                                                                                                                        [HARSH MALHOTRA] 

Central Board of Direct Taxes, Department of Revenue, Ministry of Finance has informed as under: 

As per provisions of clause (iv) of section 28 of the Income-tax Act, 1961 (“the Act"), waiver of 

loan amount is in the nature of benefit or perquisite, arising from business or the exercise of a 

profession, whether convertible into money or not or in cash or in kind or partly in cash and partly 

in kind and is thus chargeable to income-tax as income from profits and gains of business or 

profession. 

 

Section 194R of the Act provides for deduction of tax at source on benefit or perquisite provided 

to a resident arising from business or exercise of a profession at the rate of ten per cent of the value 

or aggregate of value of such benefit or perquisite. 

 

Vide CBDT Circular no 18 of 2022 (dated 13.9.2022) for removal of difficulty it has been clarified 

that one-time loan settlement with borrowers or waiver of loan granted on reaching settlement 

with the borrowers by the Financial institutions specified therein would not be subjected to tax 

deduction at source under section 194R of the Act. However, taxability of such settlement/waiver 

in the hands of the beneficiary will continue to be governed by the relevant provisions of the Act. 
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