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TO BE ANSWERED ON THE 30TH JULY, 2024

IT EXEMPTION TO HOSPITALS

87 SHRI SANJEEV ARORA:

Will the Minister of Health and Family Welfare be pleased to state:

the details of steps which the Ministry is envisaging to make sure that the hospitals
and medical colleges taking IT exemption provide most affordable health care?

ANSWER
THE MINISTER OF HEALTH AND FAMILY WELFARE

(SHRI JAGAT PRAKASH NADDA)

A Statement is laid on the Table of the House.



STATEMENT REFERRED TO IN REPLY TO RAJYA SABHA
STARRED QUESTION NO. 87 * FOR 30TH JULY, 2024

IT exemptions are admissible to hospitals subject to fulfilment of certain

conditions as enumerated under various provisions of Section 10 and Section 11 of the

Income Tax Act, 1961 (Details are given at Annexure). In case the conditions for

availing exemptions under the Income Tax Act are not fulfilled, such exemptions are

withdrawn as per relevant provisions of the Act and action taken under the Income Tax

Act, 1961.



Annexure

As per Income Tax Act, 1961, the following provisions are available for availing
tax exemptions by hospitals providing healthcare services:

i. Section 10(23C)(iiiac) of the Act states that any income received by any
person on behalf of any hospital or other institution for the reception and treatment
of persons suffering from illness or mental defectiveness or for the reception and
treatment of persons during convalescence or of persons requiring medical
attention or rehabilitation, existing solely for philanthropic purposes and not for
purposes of profit, and which is wholly or substantially financed by the
Government shall not be included in computing total income.

ii. Section 10(23C)(iiiae) of the Act states that any income received by any
person on behalf of any hospital or other institution for the reception and treatment
of persons suffering from illness or mental defectiveness or for the reception and
treatment of persons during convalescence or of persons requiring medical
attention or rehabilitation, existing solely for philanthropic purposes and not for
purposes of profit, shall not be included in total income, if the aggregate annual
receipts of the person from such hospital or hospitals or institution or institutions
do not exceed Rs.5 Crores.

iii. Section 10(23C)(via) of the Act states that any income received by any
person on behalf of any hospital or other institution for the reception and treatment
of persons suffering from illness or mental defectiveness or for the reception and
treatment of persons during convalescence or of persons requiring medical
attention or rehabilitation, existing solely for philanthropic purposes and not for
purposes of profit, other than those mentioned in Section 10(23C)(iiiac) or Section
10(23C)(iiiae) and which may be approved by the Principal Commissioner or
Commissioner, shall not be included in computing total income.

iv. Section 11 provides that income derived from property held under trust
wholly for charitable or religious purposes, to the extent to which such income is
applied to such purposes in India; and, where any such income is accumulated or
set apart for application to such purposes in India, to the extent to which the
income so accumulated or set apart is not in excess of fifteen per cent of the
income from such property shall not be included in total income.

***


