
GOVERNMENT  OF INDIA

MINISTRY OFHUMAN RESOURCE DEVELOPMENT

RAJYA SABHA

QUESTION  NO04.12.2009

ANSWERED  ON

SETTING UP OF CAMPUSES OF UNIVERSITIES ABROAD .

228 SHRI      MAHENDRA MOHAN

Will the Minister of COALCOALHUMAN RESOURCE DEVELOPMENT be  pleased to state :-

(a)   whether on one hand Government is in the process  of enabling  foreign universities to set up
campuses in  India, and  on  the  other hand several educationists  want  Indian universities to be allowed to
set up campuses abroad;

(b)   if so, whether Government  has framed any guidelines and regulations  permitting State universities to
go abroad;and

(c)    if so, the details thereof?

ANSWER



MINISTER OF  HUMAN RESOURCE  DEVELOPMENT

(SHRI KAPIL SIBAL)

(a)  to (c):  A Statement is laid on the Table of the House.

STATEMENT REFERRED TO IN REPLY TO PARTS (a) to (c) OF  RAJYA SABHA STARRED QUESTION

NO. 228 FOR 4.12.2009, ASKED BY  SHRI MAHENDRA  MOHAN  AND  SHRIMATI SHOBHANA

BHARTIA,  HONOURABLE MEMBERS  OF  PARLIAMENT REGARDING SETTING UP OF CAMPUSES

OF UNIVERSITIES ABROAD

(a)  to (c):    A legislative proposal for regulating  entry and  operations of foreign educational institutions is

being finalized.   Universities and other public institutions  may set  up  campuses abroad, if so permitted by

the   relevant legislative Act, or Memorandum of Association under which  a university  or  institution  is

established.  So   far   as privately funded universities set up under the Acts of State legislatures are

concerned, the University Grants Commission (UGC)  has framed regulations, namely, the University Grants

Commission (Establishment of and Maintenance of Standards in Private Universities) Regulations, 2003,

which, inter  alia, provide   that  a  private  university  can  open  off-shore campus(es)   in  foreign  countries

only  after   obtaining permissions  from  the  Government of  India  and  the  host country.  According  to the

UGC guidelines  for  considering proposals  for  declaring an institution as  “deemed  to  be university” under

Section 3 of the UGC Act, 1956,  it  would be  permissible  for the “deemed to be university”  to  open

academic  Centre(s)  in any of the foreign  countries  after obtaining  due permission from Government of

India  and  the host country.


